Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Śledzie winne

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Dla amatorów śledzi,gorąco polecam!

Śledzie winne

Składniki:

Śledzie winne

 

  • 6 matiasów,
  • 2 cebule,
  • 3i1/2szkl.wytrawnego wina białego,
  • kilka ziarenek pieprzu,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • kawałek korzenia imbiru,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 5dag.suszonych moreli,
  • 5dag.rodzynek,
  • 1/4szkl.oliwy,
  • 1/2 cytryny,
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Śledzie winne
Matiasy pokroić na kawałki.Wino zagotować z cukrem,przyprawami i z namoczonymi rodzynkami i morelami,ostudzić,a następnie połączyć z oliwą i sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny.W dużym słoju układać na przemian śledzie i pokrojoną w piórka cebulę,zalać zalewą i wstawić do lodówki na ok.24godz.Przed podaniem udekorować natką pietruszki.