Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Śledzie z garniturem a la anchios

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wymoczone i sprawione śledzie umyć dokładnie (także wewnątrz jamy brzusznej), obrać

Śledzie z garniturem a la anchios

Składniki:

Śledzie z garniturem a la anchios

 

  • 2 śledzie korzenne
  • 3 ogórki konserwowe
  • 2 cebule
  • 3 łyżki posiekanych grzybków marynowanych
  • 2 jaja na twardo
  • cytryna
  • listki sałaty
  • posiekany drobno szczypiorek

Sposób przygotowania:

Śledzie z garniturem a la anchios
Wymoczone i sprawione śledzie umyć dokładnie (także wewnątrz jamy brzusznej), obrać ze skóry i skrajać filety. Oczyścić je z ości i pokrajać każdy wzdłuż na 3-5 pasków. Paski zwinąć tak jak koreczki anchois. Ogórki konserwowe i jaja drobno posiekać. Obraną cebulę opłukać, posiekać, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i cukrem. Przygotowane dodatki ułożyć pasami na półmisku, a na tej warstwie ułożyć zwinięte śledzie. Udekorować plasterkami cytryny oraz listkami sałaty i posypać szczypiorkiem.