mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Śledzie z ogórkiem konserwowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealne danie na przystawkę.

Śledzie z ogórkiem konserwowym

Składniki:

Śledzie z ogórkiem konserwowym

 

  • 8 kawałków śledzia
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 biała cebula
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml octu winnego
  • wykałaczki

Sposób przygotowania:

Śledzie z ogórkiem konserwowym
Na początku przygotować zalewę mieszając wodę z octem. Następnie śledzie dokładnie opłukać i zalać zalewą po czym odstawić na parę godzin do lodówki. Po wyjęciu śledzie dokładnie odsączyć z zalewy. Następnie w plasterki pokroić ogórki konserwowe i po plasterku ogórka kłaść na każdym kawałku śledzia po czym zwijać kawałki i spinać wykałaczką. Na tarce zetrzeć jabłko. Starte wymieszać z chrzanem, śmietaną i majonezem. Tak przyrządzoną mieszankę doprawić do smaku solą i pieprzem. Łyżką wyłożyć mieszankę na środek talerza. Na około poukładać pozawijane z ogórkiem śledzie. Każdy kawałek jeść z chrzanowo-majonezowym sosem. Smacznego.