izabela11111

izabela11111

Szef Kuchni
[Przepisów: 156]

Śledzie z oscypkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Potrawa dla wielbicieli śledzi oraz góralskiego oscypka.

Śledzie z oscypkiem

Składniki:

Śledzie z oscypkiem

 

  • 40 dag śledzi matiasów
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szt. papryka czerwona
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki groszku z puszki
  • 1 szt. duży ser oscypek
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzie z oscypkiem
Śledzie mocz ok. dwóch godzin w zimnej wodzie albo w mleku, osącz je dobrze. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki. Ser pokrój w plastry. Na półmisku układaj na przemian raz kawałek śledzia raz plaster sera. Szczypiorek drobno posiekaj. Groszek przepłucz zimną wodą, osącz. Paprykę umyj, drobno pokrój. Groszek wymieszaj z papryką. Sos: Czosnek utrzyj z odrobiną soli, cukrem, dodaj oliwę. Obok śledzi ułóż groszek z papryką oraz sos czosnkowy. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.

Tagi:

sery ser śledzie