gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Śledzie z selerem w śmietanie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubimy filety śledziowe dlatego w sezonie zimowym robię je dosyć często ale za każdym razem staram się dodać inny składnik albo inny sos.

Śledzie z selerem w śmietanie

Składniki:

Śledzie z selerem w śmietanie

 

  • 7 filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 2 jabłka
  • 1 słoik selera
  • 2 korniszony
  • 2-3 łyżki octu
  • 1 szklanka śmietany 12 %
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka czubricy zielonej

Sposób przygotowania:

Śledzie z selerem w śmietanie
Filety śledziowe płuczemy w zimnej wodzie następnie zalewamy zimną wodą wlewamy ocet i odstawiamy najlepiej na całą noc.

Cebulę obieramy kroimy w kostkę zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na chwilę odsączamy.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.

Seler odsączamy lekko kroimy.

Korniszony kroimy w kostkę.

Filety śledziowe odsączamy kroimy w paseczki.

Do śledzi dodajemy odsączoną cebulę, seler, jabłka.

Do miski wlewamy śmietanę ,majonez, musztardę doprawiamy pieprzem i czubricą mieszamy .

Do sosu można wlać 1/4 szklanki zalewy z korniszonów.

Sos wlewamy do śledzi mieszamy i odstawiamy aby smaki się przegryzły.

Takie śledzie można podać z ziemniakami na obiad lub z pieczywem na kolację.  

 

POLECAM!!!

Tagi:

śledzie danie