eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1717]

Śledzie zapiekane w śmietanie Eli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszne danie obiadowe lub kolacjowe.

Śledzie zapiekane w śmietanie Eli

Składniki:

Śledzie zapiekane w śmietanie Eli

 

  • 1 kg świeżych śledzi (filety)
  • 30 dkg cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • sól,pieprz

Sposób przygotowania:

Śledzie zapiekane w śmietanie Eli
Żaroodporne naczynie natrzeć czosnkiem i posmarować olejem.Opłukane i osuszone śledzie ułożyć w naczyniu,cebule pokroić w plasterki i obłożyć równomiernie śledzie,oprószyć solą,pieprzem i polać olejem.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Wino wymieszać z mąką i śmietaną.Gdy śledzie się zrumienią zalać przygotowanym sosem.Powieżchnia sosu powinna się lekko zrumienić.Posypać natką.Podawać z ziemniakami z wody i surówkami.Smacznego!

Tagi:

śledzie