lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Śledzie zielone w zalewie

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Śledzie posypać solą... Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.

Śledzie zielone w zalewie

Składniki:

Śledzie zielone w zalewie

 

  • 1 kg śledzi zielonych(tuszki,filety)
  • mąka do obtaczania ryb
  • olej do smażenia
  • sól
  • Zalewa:
  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ziele angielskie,pieprz,liść laurowy
  • 2 cebule
  • cukier

Sposób przygotowania:

Śledzie zielone w zalewie
Śledzie posypać solą i ewentualnie przyprawą do ryb, obtaczać w mące i smażyć na oleju. Z wody, octu,przypraw i cebuli pokrojonej w talarki ugotować zalewę, którą zalać ułożone w misce lub w słoikach śledzie. Dodać do zalanych zalewą ryb trochę oliwy pozostałą ze smażenia śledzi. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.