jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Śledzik cytrusowy

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Sałatka śledziowa podana w połówkach cytrusów ozdobi świąteczny stół.

Śledzik cytrusowy

Składniki:

Śledzik cytrusowy

 

 

Sposób przygotowania:

Śledzik cytrusowy
Śledzie moczymy, jeśli jest taka potrzeba. Z jednego płata wycinamy dekorację foremkami do pierników - 8 gwiazdeczek. Ćwierć czerwonej cebuli kroimy w piórka i odkładamy do dekoracji. Cytrusy przecinamy na połówki w ząbki i rozkładamy na połówki. Za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ, bez białych błon. Siekamy go. Resztę cebuli i śledzi również siekamy drobno. Do miski wsypujemy cebulę, miąższ cytrusowy, śledzie, starte w łezkę jabłko. Dodajemy ocet balsamiczny, olej, miód - mieszamy dokładnie. Doprawiamy przyprawami do smaku. Połówki cytrusów czyścimy z resztek błon, napełniamy je sałatką śledziową. Górę dekorujemy piórkami cebuli, gwiazdkami śledziowymi i orzechami. Możemy sałatkę podać również w miseczce.