Sposób przygotowania:
Śledzik cytrusowy
Śledzie moczymy, jeśli jest taka potrzeba. Z jednego płata wycinamy dekorację foremkami do pierników - 8 gwiazdeczek. Ćwierć czerwonej cebuli kroimy w piórka i odkładamy do dekoracji. Cytrusy przecinamy na połówki w ząbki i rozkładamy na połówki. Za pomocą łyżeczki wyjmujemy miąższ, bez białych błon. Siekamy go. Resztę cebuli i śledzi również siekamy drobno. Do miski wsypujemy cebulę, miąższ cytrusowy, śledzie, starte w łezkę jabłko. Dodajemy ocet balsamiczny, olej, miód - mieszamy dokładnie. Doprawiamy przyprawami do smaku. Połówki cytrusów czyścimy z resztek błon, napełniamy je sałatką śledziową. Górę dekorujemy piórkami cebuli, gwiazdkami śledziowymi i orzechami. Możemy sałatkę podać również w miseczce.
Panna_Margot
jaNina
Testowane na domownikach - wszystkim smakowało! :)
Natala1210
Z_kuchni_i_ogrodu
jaNina
Cieszę się niezmiernie! Miłego i smacznego świetowania :)
anemon
jaNina
Fakt - o tym nie pomyślałam :)