brancin

brancin

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Sledzik u saworu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie ktore bardzo czesto znajduje sie na chorwackim stole.Przechowywan w lodowce i do 2 tygodni.

Sledzik u saworu

Składniki:

Sledzik u saworu

 

  • 1 kg sledzia
  • 3 duze cebule
  • 3 zabki czosnku
  • 2 lovorova listka
  • 2 dcl bialego wytrawnego wina
  • 1 dcl octu 9-10% 1
  • 1 lyszka vegete
  • 1 dcl oleju od olivek
  • pieprz,sol

Sposób przygotowania:

Sledzik u saworu
1.Sledzie oczyscić,przyprawić z sokiem cytryny posolić.Opruszyć maka i piec na patelni.
2.Sledziki wyjać, do oleju ktore nam zostal od smaženja rybek dodać jeszcze 1 dcl oleju z oliwek,na plasterki pokrojona cebulke podsmažyć,tak žeby cebula miala szklisty kolor.
3 .Do garnka wložymy naša cebulke wraz z olejem dodamy,czosnek,wino,vegete,lovor,i ocet,gotujemo okolo 5 minut.
4.w glebszej misce ukladamy spieczone slediki,cebulke i znowu sledziki,zalejemy z hlodnom marynadom.Wložyć do lodowki,powinno odstoić 12 godzin.