iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Śledziki pod paprykową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Moja rodzina uwielbia śledzie w każdej postaci. Dlatego nauczyłam się podstaw jego przygotowywania i potrafię go dobrze przyrządzić.

Śledziki pod paprykową pierzynką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Śledziki pod paprykową pierzynką

 

  • 1 kg filetów śledziowych zakwaszanych,
  • 2 papryki,
  • 4 cebule,
  • 1 listek laurowy,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżka musztardy,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 2 szklanki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Śledziki pod paprykową pierzynką
Najpierw śledzie trzeba wymoczyć w mleku przez 20 minut a potem w wodzie. Dokładnie wysuszyć. Papryki kroimy w kostkę a cebule w małe piórka. Smażymy razem a potem podlewamy bulionem i dodajemy listki, ziele. Pieprzymy i słodzimy. Studzimy farsz. Dodajemy do niego musztardę oraz koncentrat. Śledziku kładziemy na półmisku a potem smarujemy sosem. chłodzimy.
Śledziki pod paprykową pierzynką
Śledziki wymoczone w kawałkach na półmisku

Tagi:

papryka