Sposób przygotowania:
Śledziowa bieda
Ziemniaki ugotować w ,, mundurkach „ . Obrać, pokroić w grube plastry. Ogórka pokroić w plasterki . Śledzia przekroić na kawałki ok. 0,5 centymetra grubości . Śmietanę , majonez, musztardę , Pieprz, cukier wymieszać , doprawić do smaku wg uznania. Na półmisku ułożyć pokrojone ziemniaki . Przełożyć je plasterkami ogórka . Obok wylać sos .Na sos położyć kawałki śledzia . Posypać natką pietruszki i świerzo zmielonym czarnym pieprzem .
Nie udało mi się dociec w jakim okresie potrawa powstała. Musiało być rzeczywiście biednie jeśli zawartość śledzia w śledziu była tak mała . Ale ponieważ mnie osobiście to nie przeszkadza , a jest smaczne – robie na śledzika .
Nie udało mi się dociec w jakim okresie potrawa powstała. Musiało być rzeczywiście biednie jeśli zawartość śledzia w śledziu była tak mała . Ale ponieważ mnie osobiście to nie przeszkadza , a jest smaczne – robie na śledzika .
Doro
Henia