Sposób przygotowania:
Śledziowa sałatka z suszonymi grzybami
Filety namoczyć na 1,5 godz w zimnej wodzie. Osączyć śledzie, umieścić w naczyniu, obłożyć plastrami 1 sparzonej cebuli. liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalać 6 łyżkami oleju.Odstawić na co najmniej 4 godz. Grzyby wypłukać , namoczyć na 1 godz, gotować 20 min (aż będą miękkie). w wodzie, w której się moczyły. Odcedzić , pokroić w paski.Pozostałą cebulę obrać , pokroićw kostkę , zeszklić na 2 łyżkach oleju. Wymieszać grzyby, przestudzoną cebulkę, pokrojone w paski ogórki, kapary i oliwki zielone, oraz pozostały olej. Doprawić do smaku sokiem z cytryny , solą i pieprzem. Zamiast kaparów można dodać więcej ogórków. Filety osuszyć z marynaty, pokroić na kawałki, ułożyć warstwami i udekorować.


marietta