Sposób przygotowania:
Śledziowe kuleczki
Śledzia wyjąć z oleju i odsączyć. Pokroić w cienkie paseczki , a potem w drobną kosteczkę . Wymieszać śledzia, paprykę , szczypior , masło i szczyptę pieprzu- ucierając tak by składniki sie połączyły ( nie za mocno by nie zrobiła sie paćka ). Za pomocą 2 łyżeczek formujemy 2 kulki masy śledziowej i układamy je na kromce chleba . I to wszystko. Nie trzeba smarować chleba bo masło jest juz w masie śledziowej. Wygląda kolorowo i zachęcająco i smakuje dobrze ( nie samym śledziem ). Powiedziała bym , ze tego typu przekąskę można podać nie tylko na codzienną kolację .
Kulinarnyblog.pl
Babciagramolka
A właśnie że nie - chleb jest bardzo miękki , a kulki śledziowe też . Po prostu gryziesz . Wypróbowałam na sobie - łatwiejsze w jedzeniu niż kanapka z wędliną .Nie trzeba od razu całej kulki sledziowej do buzi wsadzić :)
zewa
Babciagramolka
sawka
Pozdrowienia dla Mamy, Buniu.