Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Sylwestrowe przekąski i zakąski

Śledziowe kuleczki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Podaję proporcje na 1 porcję (małą kromeczkę razowca).

Śledziowe kuleczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śledziowe kuleczki

 

  • 1/2 płata śledzia w oleju ( Matiasy)
  • 1 łyżka pokrojonej bardzo drobno czerwonej papryki
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku ( od strony cebulki)
  • 1 łyżeczka masła
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 1 kromka razowego ( miękki bez skórki , typu Fitness style z ziarnami -Schulstad lub innej firmy)

 

Sposób przygotowania:

Śledziowe kuleczki
Śledzia wyjąć z oleju i odsączyć. Pokroić w cienkie paseczki , a potem w drobną kosteczkę . Wymieszać śledzia, paprykę , szczypior , masło i szczyptę pieprzu- ucierając tak by składniki sie połączyły ( nie za mocno by nie zrobiła sie paćka ). Za pomocą 2 łyżeczek formujemy 2 kulki masy śledziowej i układamy je na kromce chleba . I to wszystko. Nie trzeba smarować chleba bo masło jest juz w masie śledziowej. Wygląda kolorowo i zachęcająco i smakuje dobrze ( nie samym śledziem ). Powiedziała bym , ze tego typu przekąskę można podać nie tylko na codzienną kolację .
Śledziowe kuleczki
Śledzia wyjąć z oleju i odsączyć - pokroic w paski
Śledziowe kuleczki
Śledzia pokroić w drobną kostkę tak by dawał się połączyc z innymi składnikami
Śledziowe kuleczki
Do śledzi dodac pokrojona drobno papryke i pokrojony szczypior
Śledziowe kuleczki
Wymieszać składniki dodając masło i doprawiajac pieprzem