Sposób przygotowania:
Śledziowe łódeczki
Filety śledziowe moczymy w zimniej wodzie przez ok 1h. Następnie kroimy je w kosteczkę i ponownie zamaczamy w niewielkiej ilości wody(tak, aby zakrywała tylko śledzie) z dodatkiem 1 łyżki octu i 1 łyżki cukru na ok 30 min. Młode ziemniaki należy dokładnie wyszorować, ale nie obierać ze skórki, następnie przekroić na połówki, obsypać solą, pieprzem, tymiankiem oraz bazylią z obydwu stron. Następnie układamy ziemniaki na papierze do pieczenia, polanym oliwą i pieczemy przez ok godzinę w piekarniku rozgrzanym do tem ok 180oC. Po namoczeniu wyjmujemy śledzie i mieszamy je z pokrojoną w kostkę cebulą, jabłkiem, jogurtem, pieprzem, 1 łyżeczką cukru,koperkiem i ziołami prowansalskimi. Po upieczeniu ziemniaków nakładamy na nie sałatkę śledziową. Najlepiej smakują na ciepło.