aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ślimaczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne wypieki nawet do szkoły na drugie śniadanie są świetne!

Ślimaczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki

 

  • Ciasto:
  • 1,5 dag drożdży
  • 1,5 szkl mąki
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 jajo
  • Nadzienie:
  • 35 dag pieczarek
  • 1,5 cebuli
  • 3 łyżki przecieru
  • 12,4 dag sera żółtego
  • Pęczek natki pietruszki
  • Oregano
  • Sól i pieprz
  • Masło do formy
  • 1 łyżka wody
  • ¾ szkl wody

 

Sposób przygotowania:

Ślimaczki
Ciasto: Drożdże mieszamy z cukrem, jedną łyżką mąki i łyżką ciepłej wody. Odstawimy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy wodę, mąkę, sól jajko i cukier wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy smarujemy koncentratem i wykładamy farsz. Zwijamy do połowy w rulon i odcinamy. Rulon kroimy w 1,5- 2 cm roladki. Pozostałe robimy tak samo. Układamy na formie wysmarowanej olejem. Posypujemy oregano. Pieczemy 20 minut w 200 stopniach. Wychodzi 30 sztuk. Nadzienie: Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na dużej tarce. Smażymy na maśle. Studzimy. Cebulę oczyszczamy i szklimy nie rumieniąc. Studzimy. Ser ścieramy na dużej tarce. Natkę siekamy. Łączymy ze sobą składniki przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
Ślimaczki
Drożdże mieszamy z cukrem, jedną łyżką mąki i łyżką ciepłej wody.
Ślimaczki
łączymy ze sobą natkę pietruszki, starty ser, usmażoną cebulkę i pieczarki.
Ślimaczki
Ciasto zwijamy do połowy w rulon i odcinamy.
Ślimaczki
Roladę kroimy w 1,5- 2 cm roladki i układamy na formie.

Tagi:

sery ciasto ser