Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Ślimaczki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Drożdżowe ślimaczki to ciekawie wyglądająca drożdżówka z budyniem i rodzynkami. Długo utrzymuje świeżość ale nie musi bo szybko znika z talerzy ;)

Ślimaczki drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ślimaczki drożdżowe

 

 

  • Oraz;
  • ugotowany budyń śmietankowy
  • rodzynki

Sposób przygotowania:

Ślimaczki drożdżowe
Ciasto: Drożdże rozkruszyć i wymieszać z 1/2 szkl letniego mleka i 1 łyżeczki cukru. Zostawić pod przykryciem na 15 minut. Margarynę roztopić i trochę ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem , solą dodać rozczyn jajka , resztę mleka i wyrobić ciasto. Na końcu wlać margarynę i wyrabiać do wchłonięcia się tłuszczu i aż będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do ręki. Ciasto przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1h.W tym czasie ugotować budyń i do gorącego dodać rodzynki. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części , jedną rozwałkować i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część ciasta również rozwałkować , rozsmarować budyń i zwinąć ciasto w roladę i pokroić na plastry. Plastry rolady ułożyć na cieście zostawiając odstępy. Ciasto posmarować białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 40 minut.
Ślimaczki drożdżowe
Na końcu wlać margarynę i wyrabiać do wchłonięcia się tłuszczu i aż będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do ręki
Ślimaczki drożdżowe
Drugą część ciasta również rozwałkować , rozsmarować budyń i zwinąć ciasto w roladę i pokroić na plastry.
Ślimaczki drożdżowe
Plastry rolady ułożyć na cieście zostawiając odstępy. Ciasto posmarować białkiem
Ślimaczki drożdżowe
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 40 minut.