Sposób przygotowania:
Ślimaczki drożdżowe
Ciasto: Drożdże rozkruszyć i wymieszać z 1/2 szkl letniego mleka i 1 łyżeczki cukru. Zostawić pod przykryciem na 15 minut. Margarynę roztopić i trochę ostudzić. Mąkę wymieszać z cukrem , solą dodać rozczyn jajka , resztę mleka i wyrobić ciasto. Na końcu wlać margarynę i wyrabiać do wchłonięcia się tłuszczu i aż będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do ręki. Ciasto przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1h.W tym czasie ugotować budyń i do gorącego dodać rodzynki. Ostudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części , jedną rozwałkować i przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część ciasta również rozwałkować , rozsmarować budyń i zwinąć ciasto w roladę i pokroić na plastry. Plastry rolady ułożyć na cieście zostawiając odstępy. Ciasto posmarować białkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec 40 minut.