iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zawijaski drożdżowe z dynią

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pomysł na takie bułeczki z musem z dyni znalazłam na blogu "Moje wypieki", choć przez zastosowanie innej mąki wyszło mi pewnie coś innego jak tam.

Zawijaski drożdżowe z dynią Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zawijaski drożdżowe z dynią

 

  • 7 dag suchych drożdży
  • 1/4 szklanka letniej wody
  • 1/3 szklanki letniego mleka
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki musu z dyni
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 3 3/4 szklanki mąki ja użyłam zwykłej pszennej
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • Nadzienie:
  • 90 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 opakowania przyprawy do ciasteczek korzennych
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Zawijaski drożdżowe z dynią
Do miski przesiać mąkę wymieszać ją na sucho z cukrem, drożdżami, solą i korzennymi przyprawami w drugim naczyniu ubić jajko, dodać do niego mleko, wodę, rozpuszczony tłuszcz oraz mus z dyni, dokładnie wszystko wymieszać i dodać do suchych składników.

Składniki ciasta dokładnie wyrobić ( najlepiej ręcznie) i odstawić do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie do stopionego masła dodać cynamon oraz przyprawę korzenną i dokładnie wszystko wymieszać.

Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1 cm, następnie posmarować go nadzieniem i zwinąć jak roladę którą pociąć na porcje.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bułeczki ( mogą się dotykać). Przygotowane bułeczki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu piec około 40 min w temp. 190st
Zawijaski drożdżowe z dynią
Ciasto odstawić do wyrośniecia i przygotować nadzienie
Zawijaski drożdżowe z dynią
Rozwałkować ciasto i posmarować nadzieniem
Zawijaski drożdżowe z dynią
Zwinięte ciasto pociąć na małe porcje
Zawijaski drożdżowe z dynią
Przygotowane bułeczki ułożyć na papierze