Sposób przygotowania:
Zawijaski drożdżowe z dynią
Do miski przesiać mąkę wymieszać ją na sucho z cukrem, drożdżami, solą i korzennymi przyprawami w drugim naczyniu ubić jajko, dodać do niego mleko, wodę, rozpuszczony tłuszcz oraz mus z dyni, dokładnie wszystko wymieszać i dodać do suchych składników.
Składniki ciasta dokładnie wyrobić ( najlepiej ręcznie) i odstawić do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie do stopionego masła dodać cynamon oraz przyprawę korzenną i dokładnie wszystko wymieszać.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1 cm, następnie posmarować go nadzieniem i zwinąć jak roladę którą pociąć na porcje.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bułeczki ( mogą się dotykać). Przygotowane bułeczki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu piec około 40 min w temp. 190st
Składniki ciasta dokładnie wyrobić ( najlepiej ręcznie) i odstawić do wyrośnięcia. W trakcie wyrastania ciasta przygotowujemy nadzienie do stopionego masła dodać cynamon oraz przyprawę korzenną i dokładnie wszystko wymieszać.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1 cm, następnie posmarować go nadzieniem i zwinąć jak roladę którą pociąć na porcje.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim bułeczki ( mogą się dotykać). Przygotowane bułeczki jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu piec około 40 min w temp. 190st
edytaha
iziona
smacznego :)
zbysiowa