SUPERPRZEPIS

Ślimak z nadzieniem makowym

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ślimak  z  nadzieniem makowym Więcej zdjęć (4)

Smakowite ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym

Składniki:

Ślimak z nadzieniem makowym

 

  • 3 szklanki maki tortowej
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 5 dkg drożdży
  • 1 pełna szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier migdałowy
  • masa makowa:
  • 1 szklanka maku niebieskiego
  • olejek migdałowy do smaku
  • cukier drobny do smaku
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki jasnych rodzynek
  • 1 białko
  • kruszonka:
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki maki pszennej

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ślimak z nadzieniem makowym
Mak dokładnie opłukać i sparzyć.Przepuścić przez maszynkę dwa razy. Wymieszać z cukrem waniliowym ,cukrem drobnym do smaku (ok. pół szklanki),olejkiem migdałowym . Na koniec dodać rodzynki i ubite białko.Dokładnie masę wymieszać i odstawić. Mleko podgrzać z olejem i cukrem i wlać do miski. Dodać drożdże, cukier migdałowy ,jajka, żółtko, przesianą mąkę i wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i rozsmarować masę makową.Zwinąć w roladę i przełożyć do dużej tortownicy .Należy roladę ułożyć na kształt ślimaka.Margarynę ,mąkę i cukier wyrobić na kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec w 160 stopniach przez ok. godzinę czasu . Można upieczone ciasto udekorować lukrem.
Ślimak  z  nadzieniem makowym
Ciepłe mleko z cukrem ,drożdżami ,olejem i pozostałymi składnikami wyrobić mikserem na jednolite ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Ślimak  z  nadzieniem makowym
Wyrośnięte ciasto rozwałkować ,rozsmarować po całości masę makową i zawinąć w roladę. Potem przełożyć ją do tortownicy układając na kształt ślimaka .
Ślimak  z  nadzieniem makowym

Tagi:

jajko jajka mak