Sposób przygotowania:
Ślimak z nadzieniem makowym
Mak dokładnie opłukać i sparzyć.Przepuścić przez maszynkę dwa razy. Wymieszać z cukrem waniliowym ,cukrem drobnym do smaku (ok. pół szklanki),olejkiem migdałowym . Na koniec dodać rodzynki i ubite białko.Dokładnie masę wymieszać i odstawić. Mleko podgrzać z olejem i cukrem i wlać do miski. Dodać drożdże, cukier migdałowy ,jajka, żółtko, przesianą mąkę i wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i rozsmarować masę makową.Zwinąć w roladę i przełożyć do dużej tortownicy .Należy roladę ułożyć na kształt ślimaka.Margarynę ,mąkę i cukier wyrobić na kruszonkę i posypać nią ciasto. Piec w 160 stopniach przez ok. godzinę czasu . Można upieczone ciasto udekorować lukrem.