kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

ślimaki śledziowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo smaczne i ładnie się prezentują na stole.

ślimaki śledziowe

Składniki:

ślimaki śledziowe

 

  • 3 filety śledziowe a`la matjas
  • 1 szklanka mleka
  • 1 pomidor
  • 2 pory
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki wódki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

ślimaki śledziowe
Mieszamy mleko z 1 szklanką wody, wkładamy do tego śledzie i moczymy 2 godziny.Wyjmujemy z mleka, osuszamy i przekrajamy wzdłuż na połowy.Białe części pora kroimy w cienkie pierścionki.
Parzymy i obieramy pomidora.Kroimy cytrynę i pomidora na 6 plasterków każde (końcówki odrzucamy).Mieszamy majonez ze śmietana,ketchupem,musztardą i wódką.Pory układamy na półmisku i polewamy sosem.
Układamy 6 plasterków pomidorka-tak żeby sie nie stykały.Z każdego kawałka śledzika robimy ślimaczka-zwijamy go po prostu w rulonik.Można spiąć wykałaczką gdyby uparcie się rozwijały.Układamy po jednym ślimaczku
na każdym plasterku pomidorka.W środek ślimaczka jako dekorację wkładamy lekko zawinięty plasterek cytryny.Smacznego!