MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciekawy pomysł na obiad. Upieczone pałki mają słodką skórkę, a mięso w środku ma delikatnie paprykowy posmak.

Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną

 

  • 4 pałki kurczaka
  • 1 papryka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka kminku
  • 1 płaska łyżeczka szałwii
  • 2 łyżki soli
  • 1 torebka kaszy gryczanej

 

  • Dodatkowo:
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną
Pałki myjemy i zanurzamy w wodzie z solą na minimum 1 godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie paseczki. Powidła, sos sojowy i przyprawy mieszamy. Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec - dno smarujemy 1,5 łyżki marynaty. Pałki odsączamy z wody, układamy na marynacie w naczyniu, pokrywamy pozostałą marynatą i posypujemy pokrojoną papryką. Odstawiamy na około pół godziny. Formę przed pieczeniem przykrywamy folią aluminiową - błyszczącą stroną do mięsa. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni, następnie zdejmujemy folię, mieszamy - aby pałki znalazły się na wierzchu i dopiekamy jeszcze około 10 minut, do zrumienienia skórki. Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Pałki podajemy z kaszą, dekorujemy świeżą natką pietruszki.
Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną
Udka moczymy w wodzie z solą minumum 1 godzinę
Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną
Układamy w naczyniu, w którym będziemy piec i pokrywamy marynatą
Śliwkowo-paprykowe pałki z kaszą gryczaną
Posypujemy pokrojoną drobno papryką i odstawiamy