kasik12

kasik12

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 508]

Słodki Pagórek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto, podobne do metrowca, jednak to nie to samo!

Słodki Pagórek

Składniki:

Słodki Pagórek

 

  • Jasny biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciemny biszkoptt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 2 szkl. śmietany 18%
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Słodki Pagórek
Jasny biszkopt: Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodaj cukier, żółtka, mąkę i proszek. Dokładnie zmiksuj. MAsę przelej do natłuszczonej blachy i upiecz. Ciemny biszkopt: Tak jak jasny tylko pamiętajmy o dodaniu kakao. Masa: Śmietanę utrzep z cukrem. Żelatynę rozpuść w małej ilości wrzątku i ostudź. Zmiksuj ze śmietaną. Upieczone ciasta krój na plasterki po ok. 2,5 cm grubości. Przekładaj je kremem na przemian kolorami wypełniając luki nad ciemnym biszkoptem. Całość polej polewą czekoladową. Krój z ukosa.Smacznego!