przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Słodko-gorzka pierś z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciekawe połączenie goryczki rozmarynu ze słodyczą pomarańczy.

Słodko-gorzka pierś z kurczaka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Słodko-gorzka pierś z kurczaka

 

 

Sposób przygotowania:

Słodko-gorzka pierś z kurczaka
Filety myjemy,po czym kroimy w kosteczkę. Solimy i pieprzymy. Jedną pomarańczę obieramy ze skórki i wyciskamy z niej sok. Mięso mieszamy z wyciśniętym sokiem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Miąższ z pozostałych pomarańczy oddzielamy od błonek. Na patelni na niewielkim ogniu topimy masło. Kawałki piersi kurczaka odsączamy z soku i obsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa kawałki pomarańczy .Sok również. Dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej i trochę rozmarynu (pamiętajcie by nie przesadzić z ilością rozmarynu, bo potrawa stanie się zbyt gorzka). Dusimy potrawę pod przykryciem na małym ogniu. Gdy mięso będzie już miękkie, dolewamy śmietanę. Dusimy jeszcze około 10-15 minut bez przykrycia mieszając od czasu do czasu.
Słodko-gorzka pierś z kurczaka
Potrawa jest smaczna i całkiem nieźle prezentuje się na talerzu...