Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Słodko- gorzkie bajaderki Ilony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gdy zwykłe ciasto to za mało :)

Słodko- gorzkie bajaderki Ilony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodko- gorzkie bajaderki Ilony

 

  • 37,5 dag margaryny
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3 całe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki miodu płynnego
  • 3 łyżki wiśniowego dżemu
  • 3 łyżki dżemu porzeczkowego
  • 1 szklanka cukru białego kryształu
  • 300 ml mleka 3,2%
  • 50 ml rumu
  • suszone morele
  • rodzynki
  • 4 łyżki kakao
  • wiórki kokosowe
  • 5 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Słodko- gorzkie bajaderki Ilony
Miękką margarynę( 25 dag) przekładamy do miski i miksujemy z jajami i cukrem na jednolitą masę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy do miski i dodajemy porcjami do masy. Następnie dodajemy porcjami letnie mleko zagotowane z czekoladą i przestudzone. Później dżem wiśniowy oraz miód. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ciasto przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto powinno wyjść dość "zbite". Po wystudzeniu kruszymy je dodając miękką margarynę( 12,5 dag), rum, pokrojone morele, rodzynki, dżem z porzeczek. Wyrabiamy dłońmi składniki. Z powstałej masy forujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych i układamy na tacy. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Słodko- gorzkie bajaderki Ilony
Łączenie ze sobą składników na ciasto na bajaderki.
Słodko- gorzkie bajaderki Ilony
Przygotowanie ciasta do pieczenia w piekarniku.
Słodko- gorzkie bajaderki Ilony
Mieszanie składników przed formowaniem bajaderek.
Słodko- gorzkie bajaderki Ilony
Uformowane bajaderki po obtoczeniu w wiórkach.