Sposób przygotowania:
Słodko- gorzkie bajaderki Ilony
Miękką margarynę( 25 dag) przekładamy do miski i miksujemy z jajami i cukrem na jednolitą masę. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia przesiewamy do miski i dodajemy porcjami do masy. Następnie dodajemy porcjami letnie mleko zagotowane z czekoladą i przestudzone. Później dżem wiśniowy oraz miód. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ciasto przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Ciasto powinno wyjść dość "zbite". Po wystudzeniu kruszymy je dodając miękką margarynę( 12,5 dag), rum, pokrojone morele, rodzynki, dżem z porzeczek. Wyrabiamy dłońmi składniki. Z powstałej masy forujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych i układamy na tacy. Odstawiamy w chłodne miejsce.