Asieczka

Asieczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 336]

Słodko-kwaśna ryba morska

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Nieco egzotyczna w smaku, najlepiej smakuje podana z gotowanym ryżem.

Słodko-kwaśna ryba morska

Składniki:

Słodko-kwaśna ryba morska

 

  • (4 porcje):
  • 60-80 dag mrożonej ryby morskiej
  • Ciasto:
  • 5 łyżek stołowych maki
  • 1 jajko
  • 1/12 filiżanki wody
  • Sól i pieprz
  • Olej
  • Sos:
  • 2 plasterki ananasa z puszki
  • 1 dl soku ananasowego
  • 1 dl słabego octu
  • 2 dl wody
  • 1 łyżka stołowa miodu
  • 1 łyżeczka przyprawy do zup
  • 1 marchewka
  • ½ surowego ogórka
  • 1 łyżeczka mąki
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Słodko-kwaśna ryba morska
Z maki, wody, jajka i szczypty soli i pieprzu zrobić ciasto naleśnikowe, w którym kawałki ryby maczać i smażyć na rozgrzanym oleju. Na sos zagotować sok z ananasa, wodę i ocet, miód oraz przyprawę do zup, zagęścić mąką i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Plastry ananasa pokroić na małe kawałki, a marchewkę i ogórek na cienkie paski. Warzywa położyć na usmażoną rybę i zalać wywarem.