2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Słodko-pikantne udka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Chrupiące udka w musztardowo-miodowej marynacie....

Słodko-pikantne udka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Słodko-pikantne udka

 

  • 6 ćwiartek kurczaka
  • 4 łyzki musztardy węgierskiej
  • 1 łyzka płynnego miodu prawdziwego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyzeczka czosnku granulowanego
  • sok z 1 wyciśniętej cytryny
  • 2 łyżki ulubionych ziół u mnie( majeranek,natka pietruszki suszona rozmaryn)
  • sól do smaku
  • szczypta papryki ostrej do smaku

Sposób przygotowania:

Słodko-pikantne udka
Mięso myjemy osuszamy. Przygotowujemy marynatę:Musztardę przekładamy do miseczki dodajemy miód płynny,oliwę z oliwek ,wyciśnięty sok z cytryny,oraz przyprawy mieszamy .Mięso solimy z każdej strony,smarujemy marynatą musztardową mięso z każdej strony i zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Po czym wyciągamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 70 min ( w zależności od wielkości ćwiartek)w temp 180-190 * Aż skórka na mięsie będzie chrupiąca w czasie pieczenia odwrócić mięso.
Słodko-pikantne udka
wszystkie składniki musztardowej marynaty mieszamy razem
Słodko-pikantne udka
i tak przygotowaną miksturą smarujemy mięso z każdej strony wkąłdamy do lodówki aby mięso przesiąkło przyprawami i pieczemy