SUPERPRZEPIS

Słodko-pikantne żeberka

  • 7
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10
Słodko-pikantne żeberka Więcej zdjęć (2)

Żeberka wieprzowe wzorowane na przepisie samego Gordona Ramsaya, nigdy bym nie pomyślała, że wyjdą aż tak pysznie.

Składniki:

Słodko-pikantne żeberka

 

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki czerwonego wina
  • 1.5 szklanki bulionu
  • 1 szczypta płatków chili
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2-3 gałązki świeżego majeranku
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania:

Słodko-pikantne żeberka
Żeberka umyć, podzielić na porcje i osuszyć, następnie posypać solą i zrumienić na oleju do podsmażonych żeberek dodać ocet balsamiczny, wino, miód, gałązki majeranku oraz gwiazdki anyżu i liście laurowe po wierzchu mięso posypać czosnkiem pokrojonym w plasterki, kolorowym pieprzem, imbirem i chili, zagotować.



Kiedy płyn w mięsie się zagotuje podlać całość bulionem, ponownie zagotować i spróbować, w razie potrzeby całość doprawić solą. Piekarnik nagrzać do temp. 190 st i wstawić do niego brytfankę z mięsem piec około 45 min w tym czasie mięso zmięknie, a cały płyn wyparuje i utworzy się nam gęsty sos.
Słodko-pikantne żeberka
mięso zapiekać w piekarniku do uzyskania złotego koloru