Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Słodko-pikantny obiad

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniałe danie, które kusi różnorodnością smaków.

Słodko-pikantny obiad Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Słodko-pikantny obiad

 

  • 400 g piersi z kurczaka lub indyka,
  • 400 g papryki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • pół szklanki sosu słodko-pikantnego lub chili i słodko-kwaśnego,
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do gyrosa i 2 łyżki przyprawy do grilla, sól, pieprz,
  • 3 łyżki śmietany (u mnie 18 %),
  • dodatkowo: ryż.

Sposób przygotowania:

Słodko-pikantny obiad
1. Mięso dokładnie umyć, pokroić na paseczki. Podsmażyć na łyżce oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Włożyć do naczynia żaroodpornego. 2. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych. Pokroić na paski, a następnie ułożyć na mięsie. 3. Cebulę obrać, pokroić w plastry, ułożyć jako kolejną warstwę. 4. Na cebulę wylać sos - zachowując równomierne proporcje na całej powierzchni. Posypać przyprawami - do grilla i gyrosa. 5. Wierzch polać śmietaną. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec niecałą godzinę. Smacznego!
Słodko-pikantny obiad
Podsmażone mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym
Słodko-pikantny obiad
Na mięsie równomiernie rozłożyć paprykę pokrojoną w paseczki
Słodko-pikantny obiad
Na papryce ułożyć cebulę pokrojoną w plasterki
Słodko-pikantny obiad
Mięso polać sosem, posypać przyprawami, polać śmietaną i piec