margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Słodko-pikantny ryż z....

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie właściwie z tego co nawinęło się pod rękę

Słodko-pikantny ryż z....

Składniki:

Słodko-pikantny ryż z....

 

  • udko z kurczaka z rosołu
  • ew. 2 parówki
  • woreczek ryżu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • mrożone warzywka (paski)
  • 2 łyżki sosu słodko-pikantnego chili Tao Tao
  • maggi
  • margaryna lub inny tłuszcz do smażenia
  • przyprawa do kurczaka lub mięs
  • 3-4 łyżki rosołu

 

Sposób przygotowania:

Słodko-pikantny ryż z....
Ryż gotujemy według przepisu w osolonej wodzie z dodatkiem ok 1/2 łyżeczki kurkumy. Udko z kurczaka (gotowane) obieramy, mięso rwiemy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na rozgrzanej margarynie, posypujemy przyprawą do kurczaka lub uniwersalną do mięs. Możemy dodać też pokrojone w talarki parówki. Do podsmażonego mięsa wsypujemy mrożone warzywa, wszystko razem smażymy ok 10-15 minut. Dodajemy ugotowany ryż i podlewamy 3-4 łyżkami rosołu. Dokładnie mieszamy doprawiamy do smaku kilkoma kroplami maggi i 2 łyżkami sosu sodko-pikantnego chili Tao Tao. Smacznego