SUPERPRZEPIS

Słonecznikowy tort

  • 16
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 23
Słonecznikowy tort Więcej zdjęć (4)

Natknęłam się na zdjęcia takiego torcika i postanowiłam, że muszę go zrobić bo od razu będzie cieplej.

Składniki:

Słonecznikowy tort

 

  • Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 budyń waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 25 dkg margaryny lub masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Masa truskawkowa:
  • 1 szklanka musu z mrożonych truskawek
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 100 ml jogurtu truskawkowego
  • Masa jabłkowa :
  • 1 szklanka musu z jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 100 ml jogurtu waniliowego
  • dodatkowo:
  • kolorowe barwniki
  • dowolny poncz do nasączenia

Sposób przygotowania:

Słonecznikowy tort

Ciasto: Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, dodać cukier i nadal ubijać, aż piana będzie biała bardzo sztywna, następnie delikatnie połączyć z żółtkami i przesianą mąką wymieszaną z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia, ciasto delikatnie wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem małej tortownicy. Piec w temp. 180-190 do 35, ale trzeba pilnować.


Upieczone, zimne ciasto przeciąć na trzy krążki które dokładnie nasączyć dowolnym ponczem ja użyłam herbaty z dużą ilością cytryny.Na paterze ułożyć spód ciasta, wyłożyć na nim całą gęstą masę truskawkową, przykryć drugim krążkiem na którym wyłożyć całą, gęstą masę jabłkową, przykryć ostatnim krążkiem ciasta.


Przełożony tort włożyć na minimum 1 godz do lodówki do zastygnięcia, po tym czasie całe ciasto posmarować masą budyniową, a to co zostało podzielić na odpowiednie porcje i zabarwić na żółto, zielono i brązowo. Masą napełnić rękawy cukiernicze z odpowiednimi końcówkami i wyciskać porcję kremu zaczynając od żółtych płatków formować słoneczniki. Na brązowe środki kwiatów można dodatkowo ułożyć drobno posiekaną czekoladę. Masa truskawkowa: Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i przestudzić. Truskawki rozmrozić i zmiksować na mus, wymieszać z jogurtem truskawkowym i zimną galaretką, dokładnie wymieszać.


Masa jabłkowa: Galaretkę cytrynową i żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, wystudzić. Mus jabłkowy ubić z jogurtem waniliowym i zimną galaretką. Masa budyniowa: Budyń ugotować w 1 szklance mleka i wystudzić, margarynę utrzeć z cukrem pudrem na krem w trakcie ucierania dodawać małymi porcjami zimny budyń.

Słonecznikowy tort
Nasączone krążki ciasta przekładać kolejno masami
Słonecznikowy tort
Ozdabianie ciasta zaczynamy od wyrysowania kształtu kwiatów
Słonecznikowy tort
Ciasto kroić ostrym nożem, najlepiej maczanym w gorącej wodzie