justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Smak raju

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

pyszne i bardzo słodkie ciasto, ala baunty

Smak raju Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smak raju

 

  • ciasto:
  • jajka 5 sztuk
  • mąka tortowa 3/4 szklanki
  • cukier 1/2 szklanki
  • kakao 2 łyżki
  • proszek do pieczenie 2 łyżeczki

 

 

  • krem kokosowy:
  • mleko 3 szklanki
  • budyń śmietankowy 1 sztuka
  • cukier 1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe 20 dag
  • masło 200 g
  • cukier waniliowy

 

  • posypka cukierkowa
  • czekolada deserowa gotowa

 

 

 

Sposób przygotowania:

Smak raju
1. Robimy biszkopt. Białka oddzielamy od białek. Z białek ubijamy pianę. Porcjami dodajemy cukier i cały czas ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku. na sam koniec wsypujemy mąkę, proszek oraz kakao. Trzeba je delikatnie wmieszać w ciasto. Blachę wykładamy pergaminem i wylewamy masę. Wkładamy do piekarnika na około 25 minut. Gotowe wyjmujemy i studzimy, po czym kroimy na połowę. Wyjdą dwa dosyć cienkie placki, ale tak ma być. 2. Odlewamy pół szklanki mleka. Resztę przelewamy do garnka. Dodajemy oba cukry i doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy wiórki i gotujemy około piętnastu minut na małym ogniu. Trzeba cały czas mieszać ponieważ masa może się nam przypalić. 3. Masło kroimy w kosteczkę i wrzucamy do kokosowej masy. Musi się całkowicie rozpuścić. W pozostawionym mleku rozpuszczamy budyń. Gotujemy go na masie kokosowo maślanej. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 4. Masę wykładamy na połowę biszkopta. 5. Zakrywamy drugą połową ciasta. 6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na ciasto. Należy ją równomiernie rozsmarować. 7. Na czekoladę wysypujemy posypkę. Ciasto trzeba wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała i łatwo było je kroić.
Smak raju
Wkładamy do piekarnika na około 25 minut. Gotowe wyjmujemy i studzimy, po czym kroimy na połowę. Wyjdą dwa dosyć cienkie placki, ale tak ma być.
Smak raju
Odlewamy pół szklanki mleka. Resztę przelewamy do garnka. Dodajemy oba cukry i doprowadzamy do zagotowania. Wsypujemy wiórki i gotujemy około piętnastu minut na małym ogniu. Trzeba cały czas mieszać ponieważ masa może się nam przypalić.
Smak raju
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na ciasto. Należy ją równomiernie rozsmarować.
Smak raju
Na czekoladę wysypujemy posypkę. Ciasto trzeba wstawić na kilka godzin do lodówki, aby masa stężała i łatwo było je kroić.