Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Smalec z gotowanym schabem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepyszny dodatek do kanapek! Mąż się zajadał, znajomi zachwalali. Warto zwykły smalec wzbogacić o jabłko i troszkę gotowanego mięsa. Polecam!

Smalec z gotowanym schabem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smalec z gotowanym schabem

 

Sposób przygotowania:

Smalec z gotowanym schabem
Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Wodę zagotować z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Włożyć schab. Gotować około 30 minut. Ostudzić, odcedzić. Mięso pokroić w kostkę.

Słoninę zmielić w maszynce do mięsa. wrzucić do rondla o grubym dnie. Wytapiać na małym ogniu. Gdy smalec już się wytopi i ładne drobne skraweczki się lekko zarumienią, wrzucić posiekane w drobną kostkę jabłko.Gdy zmięknie i lekko się rozpadnie dodać posiekaną cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.

Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąć z ognia. wymieszać. Ostudzić, ponownie zamieszać i przełożyć do szczelnego słoika. 
Smalec z gotowanym schabem
pokrojony schab ugotować z przyprawami w niewielkiej ilosci wody
Smalec z gotowanym schabem
ostudzony ugotowany schab pokroić w kostkę
Smalec z gotowanym schabem
słoninę zmielić w maszynce do mięsa i wrzucić do rondla
Smalec z gotowanym schabem
słoninę wytapiać na małym ogniu, dodać mięso, przyprawy