Sposób przygotowania:
Smalec z gotowanym schabem
Schab umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Wodę zagotować z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Włożyć schab. Gotować około 30 minut. Ostudzić, odcedzić. Mięso pokroić w kostkę.
Słoninę zmielić w maszynce do mięsa. wrzucić do rondla o grubym dnie. Wytapiać na małym ogniu. Gdy smalec już się wytopi i ładne drobne skraweczki się lekko zarumienią, wrzucić posiekane w drobną kostkę jabłko.Gdy zmięknie i lekko się rozpadnie dodać posiekaną cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąć z ognia. wymieszać. Ostudzić, ponownie zamieszać i przełożyć do szczelnego słoika.
Słoninę zmielić w maszynce do mięsa. wrzucić do rondla o grubym dnie. Wytapiać na małym ogniu. Gdy smalec już się wytopi i ładne drobne skraweczki się lekko zarumienią, wrzucić posiekane w drobną kostkę jabłko.Gdy zmięknie i lekko się rozpadnie dodać posiekaną cebulę. Gdy cebulka się zeszkli, doprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Na koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Zdjąć z ognia. wymieszać. Ostudzić, ponownie zamieszać i przełożyć do szczelnego słoika.