haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Smarowidło warzywno-orzechowe na chleb

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Właściwie to pasztet, ale trochę grubiej zmielony. Aromatyczny, dobrze przyprawiony. Nie jest słodki, ale pozostawia w ustach pikantno - słodkawą nutę. Podany na domowym świeżym chlebie z kiszonymi ogórkami - to prawdziwy rarytas!

Smarowidło warzywno-orzechowe na chleb Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Smarowidło warzywno-orzechowe na chleb

 

Sposób przygotowania:

Smarowidło warzywno-orzechowe na chleb
1. Marchewki i pietruszki obrałam i starłam na grubych oczkach. Seler naciowy pokroiłam w plasterki, a czosnek przecisnęłam przez praskę.

2. W dużym garnku rozgrzałam olej i zeszkliłam na nim pokrojone w półplasterki pory, po czym dodałam liście laurowe i ziela angielskie i dalej smażyłam, żeby wydobyć z przypraw aromat.

3. Dodałam rozdrobnione warzywa i 1 łyżkę wody, zmniejszyłam ogień i dusiłam 15 minut pod przykryciem (mieszając od czasu do czasu). Pod koniec wyciągnęłam ziele angielskie i liście laurowe.

4. Kasze jaglaną przepłukałam na sicie kilka razy i na koniec przelałam wrzątkiem, żeby straciła goryczkę. Zalałam 1,5 szklanki wody, dodałam 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę oleju i po zagotowaniu zamieszałam krótko i ugotowałam do miękkości. Orzechy potłukłam tłuczkiem w woreczku foliowym.

5. Do dużej miski włożyłam miękkie warzywa, kaszę, Orzechy, resztę oleju. sos sojowy, suszoną pietruszkę, zioła włoskie, tymianek, gałkę muszkatołową, ostra paprykę, sól i pieprz i wymieszałam. Zmieliłam dwa razy przez maszynkę. Dodałam jajko, jeszcze raz dobrze wymieszałam i doprawiłam.

6. Keksówkę wysmarowałam olejem i wysypałam bułką tartą. Przełożyłam do niej masę.

7. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni i piekłam godzinę, aż wierzch będzie złocisto brązowy. Dobrze wystudziłam.
Smarowidło warzywno-orzechowe na chleb
Warzywa ścieramy, pora kroimy w plasterki, a orzechy tłuczemy.
Smarowidło warzywno-orzechowe na chleb
Warzywa dusimy pod przykryciem do miękkości.
Smarowidło warzywno-orzechowe na chleb
Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy.
Smarowidło warzywno-orzechowe na chleb
Całość mielimy dwukrotnie przez maszynkę do mięsa.
Smarowidło warzywno-orzechowe na chleb
Gotowe smarowidło dokładnie mieszamy i jeszcze raz doprawiamy.
Smarowidło warzywno-orzechowe na chleb
Przekładamy do keksowki.
Smarowidło warzywno-orzechowe na chleb
...i pieczemy godzinę w piekarniku.