Sposób przygotowania:
Smarowidło warzywno-orzechowe na chleb
1. Marchewki i pietruszki obrałam i starłam na grubych oczkach. Seler naciowy pokroiłam w plasterki, a czosnek przecisnęłam przez praskę.
2. W dużym garnku rozgrzałam olej i zeszkliłam na nim pokrojone w półplasterki pory, po czym dodałam liście laurowe i ziela angielskie i dalej smażyłam, żeby wydobyć z przypraw aromat.
3. Dodałam rozdrobnione warzywa i 1 łyżkę wody, zmniejszyłam ogień i dusiłam 15 minut pod przykryciem (mieszając od czasu do czasu). Pod koniec wyciągnęłam ziele angielskie i liście laurowe.
4. Kasze jaglaną przepłukałam na sicie kilka razy i na koniec przelałam wrzątkiem, żeby straciła goryczkę. Zalałam 1,5 szklanki wody, dodałam 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę oleju i po zagotowaniu zamieszałam krótko i ugotowałam do miękkości. Orzechy potłukłam tłuczkiem w woreczku foliowym.
5. Do dużej miski włożyłam miękkie warzywa, kaszę, Orzechy, resztę oleju. sos sojowy, suszoną pietruszkę, zioła włoskie, tymianek, gałkę muszkatołową, ostra paprykę, sól i pieprz i wymieszałam. Zmieliłam dwa razy przez maszynkę. Dodałam jajko, jeszcze raz dobrze wymieszałam i doprawiłam.
6. Keksówkę wysmarowałam olejem i wysypałam bułką tartą. Przełożyłam do niej masę.
7. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni i piekłam godzinę, aż wierzch będzie złocisto brązowy. Dobrze wystudziłam.
2. W dużym garnku rozgrzałam olej i zeszkliłam na nim pokrojone w półplasterki pory, po czym dodałam liście laurowe i ziela angielskie i dalej smażyłam, żeby wydobyć z przypraw aromat.
3. Dodałam rozdrobnione warzywa i 1 łyżkę wody, zmniejszyłam ogień i dusiłam 15 minut pod przykryciem (mieszając od czasu do czasu). Pod koniec wyciągnęłam ziele angielskie i liście laurowe.
4. Kasze jaglaną przepłukałam na sicie kilka razy i na koniec przelałam wrzątkiem, żeby straciła goryczkę. Zalałam 1,5 szklanki wody, dodałam 1/2 łyżeczki soli i 1 łyżeczkę oleju i po zagotowaniu zamieszałam krótko i ugotowałam do miękkości. Orzechy potłukłam tłuczkiem w woreczku foliowym.
5. Do dużej miski włożyłam miękkie warzywa, kaszę, Orzechy, resztę oleju. sos sojowy, suszoną pietruszkę, zioła włoskie, tymianek, gałkę muszkatołową, ostra paprykę, sól i pieprz i wymieszałam. Zmieliłam dwa razy przez maszynkę. Dodałam jajko, jeszcze raz dobrze wymieszałam i doprawiłam.
6. Keksówkę wysmarowałam olejem i wysypałam bułką tartą. Przełożyłam do niej masę.
7. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 200 stopni i piekłam godzinę, aż wierzch będzie złocisto brązowy. Dobrze wystudziłam.