agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Smażona pierś z kurczaka.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pierś z kurczaka panierowana z ziemniakami

Smażona pierś z kurczaka.

Składniki:

Smażona pierś z kurczaka.

 

Sposób przygotowania:

Smażona pierś z kurczaka.
Przygotować składniki na całe danie obiadowe. Ziemniaki umyć pod bieżącą wodą, obrać je , zagotować wodę i wstawić do gotowania do wrzącej wody z dodatkiem soli. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić dodać do nich śmietanę oraz posiekany koperek, w razie konieczności należy doprawić do smaku. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, piersi z kurczaka umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć i nałożyć na piersi z kurczaka czosnek, następnie piersi z kurczaka robić delikatnie, oprószyć vegetą, papryką czerwoną w proszku i pieprzem. Jajko rozmącić widelcem. Piersi dokładnie zanurzyć w rozmąconym jajku i panierować w bułce tartej. Smażyć piersi na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron . Podać piersi na talerzu z ziemniakami. Można podawać z surówkami.