aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Smażony camembert z sosem czosnkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Dla miłośników smażonego sera polecam wersję na ostro – z sosem czosnkowym. Tak przygotowany ser ma zupełnie inny, bardziej wyrazisty smak.

Smażony camembert z sosem czosnkowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażony camembert z sosem czosnkowym

 

 

 

Sposób przygotowania:

Smażony camembert z sosem czosnkowym
Ser camembert przecinamy na dwa krążki. W jednej miseczce roztrzepujemy jajko, do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Krążki sera otaczamy w jajku, następnie w bułce tartej, ponownie w jajku i ponownie w bułce. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wkładamy na niego panierowane krążki sera. Smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar oleju. SOS: do miseczki wrzucamy śmietanę, dodajemy majonez oraz przyprawy. Na końcu wciskamy ząbek czosnku i całość dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepły camembert układamy na liściu sałaty lodowej i polewamy sosem czosnkowym. SMACZNEGO!
Smażony camembert z sosem czosnkowym
Przekrojony na dwa krążki camembert obtaczamy w roztrzepanym jajku.
Smażony camembert z sosem czosnkowym
Następnie w bułce tartej, ponownie w jajku i ponownie w bułce.
Smażony camembert z sosem czosnkowym
Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki na sos czosnkowy i mieszamy.
Smażony camembert z sosem czosnkowym
Panierowany ser smażymy do zrumienienia z dwóch stron.