Sposób przygotowania:
Smażony halibut z młodymi ziemniakami
Ziemniaczki szorujemy i gotujemy je ze skórka w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy, odparowujemy i lekko kruszymy widelcem. Filety z halibuta kroimy na mniejsze kawałki. Możemy je lekko opruszyć solą i pieprzem. Jajko bełtamy z mąką, żeby powstała średnio gęsta panierka. Panierujemy rybę w jajku z mąką i smażymy z dwóch stron na oliwie z oliwek. Usmażone kawałki przekładamy na półmisek, który trzymamy w ciepłym piekarniku. Natalerz wykładamy rybę, dodajemy młode ziemniaczki. Warto takie danie podać z kolorową surówką, bo sama ryba i ziemniaczki mają zbyt jednolity kolor. Jeśli domownicy akceptują zieleninę, to można również ziemniaczki posypać drobno pokrojonym koperkiem.