Sposób przygotowania:
Smażony pstrąg z masłem czosnkowo-koperkowym
Wypatroszone pstrągi nacieramy od środka solą i pieprzem, do każdej rybki wkładamy po kilka plasterków czosnku (dokładnie po 1 ząbku na rybę). Odstawiamy na godzinkę w chłodne miejsce żeby ryba naszła przyprawami. Do masła dodajemy przeciśnięty czosnek, siekany koperek i nieco soli - dokładnie mieszamy i formujemy 2 małe kosteczki, które potem położymy na rybie. Pstrągi smażymy z obu stron po 5-7 minut, tak by mięso było miękkie i skora przybrała ładny rumiany kolor. Gorące pstrągi podałam razem z ziemniaczano-maslanym puree oraz ostrą surówką z pora. Rybę udekorowałam plastrem cytryny i położyłam wcześniej przygotowane masło, które w trakcie rozpuszczania się pod wpływem ciepła ryby nada jej unikalny smak i aromat.