Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Smażony pstrąg z masłem czosnkowo-koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Znakomity obiad, uwielbiam tak przyrządzoną rybę

Smażony pstrąg z masłem czosnkowo-koperkowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Smażony pstrąg z masłem czosnkowo-koperkowym

 

  • 2 pstrągi
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 50 gram prawdziwego masła
  • sól i pieprz
  • 2 plasterki cytryny

Sposób przygotowania:

Smażony pstrąg z masłem czosnkowo-koperkowym
Wypatroszone pstrągi nacieramy od środka solą i pieprzem, do każdej rybki wkładamy po kilka plasterków czosnku (dokładnie po 1 ząbku na rybę). Odstawiamy na godzinkę w chłodne miejsce żeby ryba naszła przyprawami. Do masła dodajemy przeciśnięty czosnek, siekany koperek i nieco soli - dokładnie mieszamy i formujemy 2 małe kosteczki, które potem położymy na rybie. Pstrągi smażymy z obu stron po 5-7 minut, tak by mięso było miękkie i skora przybrała ładny rumiany kolor. Gorące pstrągi podałam razem z ziemniaczano-maslanym puree oraz ostrą surówką z pora. Rybę udekorowałam plastrem cytryny i położyłam wcześniej przygotowane masło, które w trakcie rozpuszczania się pod wpływem ciepła ryby nada jej unikalny smak i aromat.
Smażony pstrąg z masłem czosnkowo-koperkowym
Etap 1 pstrągi doprawiamy solą i pieprzem
Smażony pstrąg z masłem czosnkowo-koperkowym
Etap 2 rybe smażymy z obu stron na rumiano

Tagi:

pstrąg