szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

smażony ryż na chiński sposób

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jeśli ktoś lubi ryż i warzywa to polecam

smażony ryż na chiński sposób

Składniki:

smażony ryż na chiński sposób

 

  • 350 gram ryżu basmanti
  • 1 brokuł
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona,
  • 1 czerwona cebula
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju arachidowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 dymka(sam szczypior)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa 5 smaków

 

Sposób przygotowania:

smażony ryż na chiński sposób
Ryż ugotować w osolonej wodzie(na półtwardo).Przelać zimną wodą i osączyć.Brokuł i papryki umyć, brokuł podzielić na różyczki a papryki oczyścić z nasion i pokroić w paski.Cebulę obrać i pokroiź w talarki.W głębokiej patelni rozgrzać olej arachidowy, dodać obrany przeciśnięty przez praskę czosnek,gdy się delikatnie podsmaży dodać paprykę,cebulę i różyczki borkuła,smażyć kilka minut na dość dużym ogniu częto mieszając,następnie dodać ryż i smażyć razem ok 10 minut.Jajka rozbełtać widelcem.Ryż delikatnie usunąć na bok patelni, a na miejsce po nim wlać masę jajeczną,smażyć je aż się lekko zetną, a następnie wymieszać z ryżem.Doprawić sosem sojowym,przyprawą 5 smaków,solą i pieprzem.Dymkę oczyścić i drobno posiekać.Ryż przełożyć do miseczek i posypać posiekaną dymką.