Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Smażony ryż po chińsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ryż smażony może być podawany np; jako dodatek do mięsa.

Smażony ryż po chińsku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Smażony ryż po chińsku

 

  • 2 woreczki ryżu białego
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka żółta
  • 2 cebulki dymki
  • 25 dkg pieczarek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka imbiru świeżego startego
  • 3 łyżki wina wytrawnego
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Smażony ryż po chińsku
Aby przgotować smażony ryż po chińsku należy ryż ugotować na półtwardo .Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki ,papryki umyć wyjąć gniazda nasienne i pokroić w ukośne paski.Cebulkę pokroić w krążki. Do woka wlać oliwę i rozgrzać, wrzucić warzywa z grzybami i smażyć ok. 3 minut,cały czas mieszając .Następnie dodać imbir,sos sojowy i wino.Ryż wymieszać z warzywami i doprawić solą i pieprzem. Chwilę podgrzewamy ok. 2 minuty i podajemy np; z kotlecikami z wątróbki lub ze innym ulubionym mięskiem.
Smażony ryż po chińsku
Etap 1

Tagi:

ryż sosy