Sposób przygotowania:
Śmietankowe łódeczki z jabłkiem
Przygotować rozczyn:
Do miski dodać ciepłe mleko, łyżkę mąki, drożdże oraz cukier. Dokładnie rozetrzeć, odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie do misy robota kuchennego przesiać mąkę, dodać ser biały śmietankowy, jajka, olej, pozostały cukier, szczyptę solo oraz łyżeczkę soku z cytryny. Dodać wyrośnięty rozczyn.
Wyrobić ciasto, może być troszkę klejące. Następnie przełożyć je do miski wysmarowanej olejem. Tak aby ciasto podwoiło swoją objętość, ok 1-2 godzin.
Partiami odrywać ciasto i rozwałkować na placek grubości ok 0.5 cm. Wycinać kółka- u mnie foremką, ale można szklanką.
Na środek układać kawałek jabłka i zlepiać na środku. Wstawiać do nagrzanego piekarnika na 140 stopni na 15-20 minut. Trzeba podglądać jak się pieką, żeby się nie przypiekły zbytnio, bo będą suche. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Do miski dodać ciepłe mleko, łyżkę mąki, drożdże oraz cukier. Dokładnie rozetrzeć, odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie do misy robota kuchennego przesiać mąkę, dodać ser biały śmietankowy, jajka, olej, pozostały cukier, szczyptę solo oraz łyżeczkę soku z cytryny. Dodać wyrośnięty rozczyn.
Wyrobić ciasto, może być troszkę klejące. Następnie przełożyć je do miski wysmarowanej olejem. Tak aby ciasto podwoiło swoją objętość, ok 1-2 godzin.
Partiami odrywać ciasto i rozwałkować na placek grubości ok 0.5 cm. Wycinać kółka- u mnie foremką, ale można szklanką.
Na środek układać kawałek jabłka i zlepiać na środku. Wstawiać do nagrzanego piekarnika na 140 stopni na 15-20 minut. Trzeba podglądać jak się pieką, żeby się nie przypiekły zbytnio, bo będą suche. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
niezły kąsek
Marika-
agabi22
dziękuję:) smakują idealnie do porannej kawki:)
Magdalena88
Hrabina w kuchni