agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Śmietankowe łódeczki z jabłkiem

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Drożdżówki królują w mojej kuchni, dziś zapraszam na łódeczki z serem śmietankowym i jabłkiem. Przepyszne do porannej kawy. Polecam

Śmietankowe łódeczki z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietankowe łódeczki z jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Śmietankowe łódeczki z jabłkiem
Przygotować rozczyn:

Do miski dodać ciepłe mleko, łyżkę mąki, drożdże oraz cukier. Dokładnie rozetrzeć, odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie do misy robota kuchennego przesiać mąkę, dodać ser biały śmietankowy, jajka, olej, pozostały cukier, szczyptę solo oraz łyżeczkę soku z cytryny. Dodać wyrośnięty rozczyn.

Wyrobić ciasto, może być troszkę klejące. Następnie przełożyć je do miski wysmarowanej olejem. Tak aby ciasto podwoiło swoją objętość, ok 1-2 godzin.

Partiami odrywać ciasto i rozwałkować na placek grubości ok 0.5 cm. Wycinać kółka- u mnie foremką, ale można szklanką.

Na środek układać kawałek jabłka i zlepiać na środku. Wstawiać do nagrzanego piekarnika na 140 stopni na 15-20 minut. Trzeba podglądać jak się pieką, żeby się nie przypiekły zbytnio, bo będą suche. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego.
Śmietankowe łódeczki  z jabłkiem
Przygotować ciasto i odstawić do wyrośnięcia
Śmietankowe łódeczki  z jabłkiem
ciaato po ok 1 godinie powinno podwoić swoja objętość
Śmietankowe łódeczki  z jabłkiem
Z rozwałkowanego ciasta wyciinać kółka
Śmietankowe łódeczki  z jabłkiem
Układać kawałki jabłka i zlepiać na środku