mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Śmietanowiec Mariel

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 390
         
ocena: 5/5 głosów: 2

ciasto odkładamy na 2 godziny w chłodne miejsce

Śmietanowiec Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Śmietanowiec Mariel

 

  • 4 galaretki ( niebieska , zielona, czerwona ,różowa)
  • biszkopty okrągłe 1 opakowanie
  • 1/2l śmietany 30%
  • 1 opakowanie ananasów w puszce
  • parę sztuk winogrona
  • 2 op.cukru waniliowego
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 125ml mleka
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec Mariel
Ciasto na tortownice 25 , 26 cm. Żelatynę namoczyć w mleku o temperaturze pokojowej.Galaretki 3 szt. rozpuścić w pół szklanki wody każda. Czwartą rozpuścić w szklance wody.Często mieszać aż do momentu gdy zacznie zastygać.Stężałe galaretki pokroić na kawałeczki. Ananasa , pokroić w kostkę , Biszkopty namaczać w syropie z ananasów i układać na tortownicy.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Namoczoną w mleku żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej , następnie dodać do śmietany , jak również pokrojone galaretki i 1/4 pokrojonego ananasa.Wyłożyć na biszkopty ułożone w tortownicy, pozostałego ananasa porozrzucać na wierzchu , dodać parę winogron i zalać czwartą galaretką.Odstawić na najmniej 2 h.
Śmietanowiec Mariel
biszkopty namaczamy w soku z ananasa i układamy na tortownicy
Śmietanowiec Mariel
trzy galaretki rozpuszczamy w małej ilości wody
Śmietanowiec Mariel
Galaretki po stężeniiu kroimy na drobne kawałki
Śmietanowiec Mariel
na biszkopty wlewamy masę śmietanową i nakładamy ananasy