Sposób przygotowania:
Śmietankowy przysmak Cappuccino
Upiec jasny biszkopt: białka oddzielić od żółtek, następnie ubijać posolone białka do chwili osiągnięcia puszystej masy, nie przerywając ubijania dodawać cukier oraz cukier waniliowy. W następnej kolejności dodawać pojedynczo żółtka - całość ubijać 15 minut. Do przygotowanej masy dodać przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia całość dokładnie wymieszać. Upiec w prostokątnej formie o wymiarach 25x36cm w temperaturze 180*C. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy budyń: 0,3 litra mleka zagotować, resztę mleka wymieszać z mąką, skrobią ziemniaczaną, cappuccino, cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę energicznie mieszając do ponownego zagotowania. Budyń schłodzić. 250g masła utrzeć z 5 żółtkami, powstałą masę połączyć z zimnym budyniem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, odstawić do lodówki. Ubić śmietanę: żelatynę rozpuścić w 100ml gorącej wody, 1 litr śmietanki 30% ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, gdy śmietana uzyska stabilną konsystencję wlać rozpuszczoną, ostygniętą żelatynę. Wyłożyć na wierzch ciasta, i włożyć do lodówki. Przed podaniem wierzch ciasta obsypać wiórkami czekolady lub kakao. Smacznego !!
Marta1986
A.B.
Sarenka
haniakson
kasiunia.1981
Albo jogging :)
Smakowita