kasiunia.1981

kasiunia.1981

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Śmietankowy przysmak Cappuccino

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

... i filiżanka cappuccino z pianką.

Śmietankowy przysmak Cappuccino

Składniki:

Śmietankowy przysmak Cappuccino

 

  • Składniki biszkoptu:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • Składniki kremu budyniowego:
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • pół litra mleka
  • 4 łyżki cappuccino (smak dowolny)
  • 6 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250g masła
  • 5 żółtek
  • Składniki bitej śmietany:
  • 1 litr śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 10g żelatyny

Sposób przygotowania:

Śmietankowy przysmak Cappuccino
Upiec jasny biszkopt: białka oddzielić od żółtek, następnie ubijać posolone białka do chwili osiągnięcia puszystej masy, nie przerywając ubijania dodawać cukier oraz cukier waniliowy. W następnej kolejności dodawać pojedynczo żółtka - całość ubijać 15 minut. Do przygotowanej masy dodać przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia całość dokładnie wymieszać. Upiec w prostokątnej formie o wymiarach 25x36cm w temperaturze 180*C. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy budyń: 0,3 litra mleka zagotować, resztę mleka wymieszać z mąką, skrobią ziemniaczaną, cappuccino, cukrem oraz cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać przygotowaną mieszankę energicznie mieszając do ponownego zagotowania. Budyń schłodzić. 250g masła utrzeć z 5 żółtkami, powstałą masę połączyć z zimnym budyniem. Na biszkopt wyłożyć masę budyniową, odstawić do lodówki. Ubić śmietanę: żelatynę rozpuścić w 100ml gorącej wody, 1 litr śmietanki 30% ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier puder, gdy śmietana uzyska stabilną konsystencję wlać rozpuszczoną, ostygniętą żelatynę. Wyłożyć na wierzch ciasta, i włożyć do lodówki. Przed podaniem wierzch ciasta obsypać wiórkami czekolady lub kakao. Smacznego !!