Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Śmietanowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawe ciasto, szybko można go zrobić.

Śmietanowiec

Składniki:

Śmietanowiec

 

  • Biszkopt:
  • 6 szt jajka
  • 1 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • Masa śmietankowa:
  • 4 szt galaretki - różne kolory
  • 1 szkl cukier kryształ
  • 1/4 szkl mleko
  • 3 szkl jogurtu naturalnego
  • 1/2 l kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 szt cukier waniliowy
  • 3 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec
Galaretki rozpuścić osobno, według przepisu. Gdy stężeją pokroić w kostkę. Cukier kryształ i waniliowy rozpuścić w mleku i lekko podgrzać. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach wody i połączyć z mlekiem i cukrem. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać jogurt, mleko z żelatyną, pokrojoną galaretką lub owoce i wymieszać. Biszkopt ułożyć w foremce, wlać masę na biszkopt i wyrównać. Wstawić do lodówki.