Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Śmietanowiec czekoladowy z bananami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deser bez pieczenia, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut, a jego najtrudniejszym etapem jest czekanie aż schłodzi się w lodówce :)

Śmietanowiec czekoladowy z bananami

Składniki:

Śmietanowiec czekoladowy z bananami

Spód:

  • 150 g krakersów (użyłam bezglutenowych)
  • 100 g masła
  • 50 g płatków śniadaniowych czekoladowych

Masa:

  • 500 g śmietany 18%
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie (20 g) żelatyny
  • 3 duże banany
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 50 ml zimnej wody
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki pokruszonych płatków śniadaniowych czekoladowych

Dodatkowo:

  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec czekoladowy z bananami

Przygotowanie składników:

Śmietanowiec czekoladowy z bananami
Spód w trakcie przygotowania i zalana wodą żelatyna

Krakersy dokładnie rozkruszyć z dodatkiem płatków czekoladowych. Wlać do nich roztopione masło i wymieszać. Wyłożyć na tortownicę 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć. Spód włożyć do lodówki na czas przygotowania masy śmietanowej. Żelatynę zalać wodą i odczekać kilka minut aż napęcznieje.

Przygotowanie ciasta:

Śmietanowiec czekoladowy z bananami
Śmietanowiec z bananami przed schłodzeniem

Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnka, dodać kakao i cukier, zalać mlekiem. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dokładnie wymieszać. Do lekko przestudzonej masy wsypać płatki, wymieszać. Masę wylać na spód i ułożyć na niej pokrojone wzdłuż banany. Deser chłodzić przez noc w lodówce, gdy stężeje posypać startą na dużych oczkach czekoladą. Życzę smacznego!