Sposób przygotowania:
Śmietanowiec czekoladowy z bananamiPrzygotowanie składników:
Krakersy dokładnie rozkruszyć z dodatkiem płatków czekoladowych. Wlać do nich roztopione masło i wymieszać. Wyłożyć na tortownicę 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć. Spód włożyć do lodówki na czas przygotowania masy śmietanowej. Żelatynę zalać wodą i odczekać kilka minut aż napęcznieje.
Przygotowanie ciasta:
Napęczniałą żelatynę przełożyć do garnka, dodać kakao i cukier, zalać mlekiem. Podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia, wlać śmietanę, dokładnie wymieszać. Do lekko przestudzonej masy wsypać płatki, wymieszać. Masę wylać na spód i ułożyć na niej pokrojone wzdłuż banany. Deser chłodzić przez noc w lodówce, gdy stężeje posypać startą na dużych oczkach czekoladą. Życzę smacznego!
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki