SUPERPRZEPIS

Śmietanowiec z czereśniami

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Śmietanowiec z czereśniami Więcej zdjęć (4)

Pyszne ciasto, znane również pod nazwą Styropian. Smakiem, konsystencją i wyglądem przypomina sernik, a czereśnie są wspaniałym dodatkiem.

Składniki:

Śmietanowiec z czereśniami

 

  • Ciasto
  • 5 żółtek,
  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • 1/2 szkl. cukru pudru,
  • 250g masła lub margaryny,
  • laska wanilii,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

 

  • Masa śmietanowa
  • 1200g śmietany 18%,
  • 5 białek,
  • 1 i 1/4 szk. cukru,
  • 2 budynie śmietankowe,
  • szczypta soli,
  • 400g czereśni.

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec z czereśniami
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, wbić żółtka, dodać cukier puder, nasiona z laski wanilii oraz posiekane masło. Wszystko dokładnie zagnieść, uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 3 godz do zamrażalnika.

2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać przesiany budyń oraz śmietanę i dokładnie ubić mikserem na małych obrotach. Na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm. zetrzeć na tarce o dużych oczkach połowę ciasta. Rozsmarować całą masę śmietanową, ułożyć umyte, wypestkowane i odsączone czereśnie. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Śmietanowiec z czereśniami
na dno blaszki ścieramy na duzych oczkach połowę ciasta
Śmietanowiec z czereśniami
na ciasto wylewamy przygotowaną masę serową
Śmietanowiec z czereśniami
Wierzch ciasta posypaujemy reszta starego ciasta, pieczemy

Tagi:

ciasto