Sposób przygotowania:
Śmietanowiec z czereśniami
1. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, wbić żółtka, dodać cukier puder, nasiona z laski wanilii oraz posiekane masło. Wszystko dokładnie zagnieść, uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 3 godz do zamrażalnika.
2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać przesiany budyń oraz śmietanę i dokładnie ubić mikserem na małych obrotach. Na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm. zetrzeć na tarce o dużych oczkach połowę ciasta. Rozsmarować całą masę śmietanową, ułożyć umyte, wypestkowane i odsączone czereśnie. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodać przesiany budyń oraz śmietanę i dokładnie ubić mikserem na małych obrotach. Na przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm. zetrzeć na tarce o dużych oczkach połowę ciasta. Rozsmarować całą masę śmietanową, ułożyć umyte, wypestkowane i odsączone czereśnie. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta. Piec ok. 50-60min w temp. 180st. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
edytaha
czekoladka_m
edytaha
Zabieram przepis do ulubionych, mąż uwielbia sernik, więc takie też powinno mu posmakować :)
zbysiowa
czekoladka_m