alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Śmietanowiec z lemon curd

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Ciasto lekkie i o kwaskowatym smaku.

Śmietanowiec z lemon curd

Składniki:

Śmietanowiec z lemon curd

 

 

 

 

  • żółtko 1 szt

 

  • cukier 0,5 szkl

 

  • kremówka 1 łyżka

 

 

  • Biszkopt jasny

 

 

  • cukier 8 łyżek

 

 

  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki
  • Bita śmietana
  • kremówka 0,5 l

 

  • cukier puder 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec z lemon curd
Lemon curd-jajka i żółtko zmiksować na wolnych obrotach z cukrem i wlewać powolutku do podgrzanego do około 50 st soku z cytryn cały czas mieszając.Następnie masę podgrzewamy i cały czas mieszamy do około 80 st(nie wolno zagotować). Zdjąć z pieca dodać zimną margarynę,szczyptę soli i kremówkę.Całość dobrze wymieszać,przykryć folią spożywczą i odłożyć do wystudzenia.Sok z cytryn po wyciśnięciu przelać przez gęste sitko. Biszkopt-Białka ubić na sztywno dodać cukier,żółtka i ubijamy tak długo aż masa będzie sztywna.Mąkę przesiać z proszkiem przez sitko dodać do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką.Masę wylać na blachę z brzegami wyłożoną papierem do pieczenia.Piec około 30 min w 170 st.Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na pół.Można też upiec osobno dwa biszkopty. Bita śmietana-zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i żelatynę namoczoną i podgrzaną w 1/4 szkl wody.Warstwy ciasta-biszkopt,bita śmietana,biszkopt,cieniutka warstwa bitej śmietany i zimny lemon curd.