Sposób przygotowania:
Śmietanowiec z lemon curd
Lemon curd-jajka i żółtko zmiksować na wolnych obrotach z cukrem i wlewać powolutku do podgrzanego do około 50 st soku z cytryn cały czas mieszając.Następnie masę podgrzewamy i cały czas mieszamy do około 80 st(nie wolno zagotować). Zdjąć z pieca dodać zimną margarynę,szczyptę soli i kremówkę.Całość dobrze wymieszać,przykryć folią spożywczą i odłożyć do wystudzenia.Sok z cytryn po wyciśnięciu przelać przez gęste sitko. Biszkopt-Białka ubić na sztywno dodać cukier,żółtka i ubijamy tak długo aż masa będzie sztywna.Mąkę przesiać z proszkiem przez sitko dodać do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką.Masę wylać na blachę z brzegami wyłożoną papierem do pieczenia.Piec około 30 min w 170 st.Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na pół.Można też upiec osobno dwa biszkopty. Bita śmietana-zimną kremówkę ubić na sztywno dodać cukier puder i żelatynę namoczoną i podgrzaną w 1/4 szkl wody.Warstwy ciasta-biszkopt,bita śmietana,biszkopt,cieniutka warstwa bitej śmietany i zimny lemon curd.
marietta
alaaa
dziękuję