Sposób przygotowania:
Śmietanowo bananowe babeczki
Galaretkę rozpuszczamy według przepisu i zostawiamy do ostygnięcia i lekkiego stężenia. W międzyczasie przygotowujemy biszkopt.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dosypując cukier. Do sztywnej piany dodajemy po żółtku i nadal miksujemy. Następnie dodajemy przesiane obie mąki i kakao i lekko mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy do papilotek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na 15 minut.
Upieczony biszkopt w papilotkach zostawiamy do ostygnięcia.
Do miski wlewamy śmietanę i miksujemy na sztywno dosypując cukier puder. Do sztywnej śmietany wsypujemy kakao i nadal miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Gotową wstawiamy na 2 sekundy do mikrofali, po czym wlewamy ją do śmietany energicznie mieszając.
Na cieście w papilotkach układamy po plasterku banana i zalewamy 2 łyżkami galaretki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Na galaretkę wykładamy po 2 łyżki kakaowej bitej śmietany i wciskamy w nią plasterek banana. Wierzch zalewamy galaretką.
Babeczki ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia. Po godzinie wierzch ozdabiamy startą na tarce na małych oczkach czekoladą i możemy już delektować się ich smakiem.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno stopniowo dosypując cukier. Do sztywnej piany dodajemy po żółtku i nadal miksujemy. Następnie dodajemy przesiane obie mąki i kakao i lekko mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy do papilotek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na 15 minut.
Upieczony biszkopt w papilotkach zostawiamy do ostygnięcia.
Do miski wlewamy śmietanę i miksujemy na sztywno dosypując cukier puder. Do sztywnej śmietany wsypujemy kakao i nadal miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w dwóch łyżkach zimnej wody i zostawiamy do napęcznienia. Gotową wstawiamy na 2 sekundy do mikrofali, po czym wlewamy ją do śmietany energicznie mieszając.
Na cieście w papilotkach układamy po plasterku banana i zalewamy 2 łyżkami galaretki. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Na galaretkę wykładamy po 2 łyżki kakaowej bitej śmietany i wciskamy w nią plasterek banana. Wierzch zalewamy galaretką.
Babeczki ponownie wstawiamy do lodówki do stężenia. Po godzinie wierzch ozdabiamy startą na tarce na małych oczkach czekoladą i możemy już delektować się ich smakiem.