Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Smoleńskie rzezanki drożdżowe

  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zaczynić ciasto z 1,5 szkl mąki, śmietany, śmietanki, drożdży i jajek, zostawić, aby

Smoleńskie rzezanki drożdżowe

Składniki:

Smoleńskie rzezanki drożdżowe

 

Sposób przygotowania:

Smoleńskie rzezanki drożdżowe
Zaczynić ciasto z 1,5 szkl mąki, śmietany, śmietanki, drożdży i jajek, zostawić, aby podrosło, po czym wyrobić dokładnie, dodać masło i resztę mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi. Znów je zostawić, aby podrosło. Rozwałkować na 1,5 palca grubości, pokrajać na kwadraty 8/8cm i układać na blasze posypanej mąką. Zaczekać aż wyrosną. Smażyć na maśle i zaraz podawać ze śmietaną i cukrem.

Tagi:

jajko jajka