Sposób przygotowania:
Śniadaniowa zapiekanka
Nie określę dokładnie ilości wędliny i sera. Dużo zależy od powierzchni patelni. Wierzę jednak, że sobie świetnie z tym poradzicie sami :) Jest to przepis dla dwóch osób, ewentualnie dla jednego głodomora. Wędlinę (może to być szynka, kiełbasa, a nawet mięso z obiadu, z dnia poprzedniego) pokrój w niewielkie kosteczki, tak samo potraktuj pomidora. Jajka roztrzep w miseczce, dodając do nich sól, pieprz i szczyptę oregano. Na patelnię wrzuć ok. łyżeczkę (ma lekko zakrywać dno) masła i pozwól mu się rozpuścić. Gdy tylko tak się stanie, połóż na masło chleb, tak aby dno było nim pokryte. Na chleb połóż szynkę, zalej jajkami, a na jajka dodaj pomidora. Nakryj i zmniejsz ogień do minimum. Teraz pozostaje Ci cierpliwie czekać, aż jajko się zetnie. Gdy już tak się stanie ułóż na całej powierzchni zapiekanki plastry żółtego sera (albo posyp startym) i przykryj jeszcze na chwilę. Kiedy ser się roztopi, zapiekanka jest gotowa. Ja swoją już po podaniu posmarowałam odrobiną majonezu. Aby chleb nie spalił się od spodu, ważnym jest, aby się nie śpieszyć i patelnię postawić na bardzo, bardzo małym ogniu - przykrytą. Danie jest bardzo sycące, więc radzę nie przesadzać z ilością składników ;)
Wszunia
cherry
znalazło się ;)
Wszunia