małgosia7902

małgosia7902

Starszy Kucharz
[Przepisów: 36]

Snikers z krówką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

pyszne ciasto,które poleciła mi znajoma,znalazla je gdzies w internecie

Snikers z krówką

Składniki:

Snikers z krówką

 

  • Ciasto I - Składniki:

 

  • 8 jaj
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2,5 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Ciasto II - Składniki:

 

 

 

 

  • Masa I - Składniki:

 

  • 5 żółtek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 kostki masła

 

  • Masa II - Składniki:

 

  • 1 puszka mleka słodzonego kondensowanego

 

Sposób przygotowania:

Snikers z krówką
Wykonanie pierwszego ciasta: Ubić białka z cukrem, dodawać po 1 żółtku ciągle ubijając, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao - wszystko lekko zamieszać. Ciasto upiec w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części.

Wykonanie drugiego ciasta: Białka ubić z cukrem, dodać orzechy i obie mąki wymieszane z proszkiem. Ciasto upiec jw.

Wykonanie pierwszej masy: Żółtka roztrzepać w mleku z dodatkiem cukru, zagotować na lekkim ogniu - cały czas mieszać by nie zrobiły się grudki. Wystudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce przestudzonej masy z żółtek. Do smaku można dodać kieliszek spirytusu.

Wykonanie drugiej masy:
Puszkę mleka wstawić do garnka z wodą i gotować ok 3 godzin. Można kupić gotowe mleko kondensowane już ugotowane.

Układanie ciasta: Połowa ciemnego biszkoptu - 3/4 masy I - ciasto II orzechowe - ugotowane mleko kondensowane - druga połowa biszkoptu - pozostała część masy I. Górę dekorujemy mielonymi orzechami lub startą schłodzoną gorzką czekoladą.



Wielkość blaszki to 25cm x 42cm.

Tagi:

ciasto